5 най-добри лодки за риболов

5/5 - (1 глас)

Риболовът с лодка може да бъде много релаксиращо и забавно преживяване, на което да се насладите през почивните дни. По-хубавото е, че можете да прекарате тези приятни моменти със семейство и приятели. Купуването на лодка за риболов обаче може да се окаже трудно, особено ако нямате предишен опит. Повечето мнения за най-добрите лодки за риболов твърдят, че е важно да се направи задълбочен анализ преди да се закупи такъв вид стока.

Ръководство за купувача, при избора на покупка на лодки за риболов

рибарски лодки

Най-важното е да изберете правилния модел за вашите нужди, но и да подготвите място за съхранение. Също така да помислите какъв бюджет можете да отделите, какъв двигател ще ви върши работа, и това са само основните неща, които трябва да обмислите. Но не се притеснявайте! За да ви помогнем, ние от BUYOUTSIDE написахме ръководство за пазаруване, предназначено да ви даде цялата информация, която ви е необходима. С нея ще можете да закупите висококачествен продукт на добра цена.

Видове лодки за риболов:

Лодките са изработени така, че да предложат повече място за риболов и пространството за сядане и почивка. Но ако знаете, че ще нощувате в рибарската лодка за една нощ, или няколко дни, е добре да изберете лодка с кабина. Избраният модел трябва да отговаря на изискванията на района, където ще ловите и вида на водата (солена или сладка). На пазара ще намерите много продукти, всеки с различни характеристики, като най-популярни сред рибарите са пневматичните рибарски лодки (надуваеми) или алуминиевите, задвижвани от гребла или мотор.

Лодките за соленоводен риболов

Те са проектирани да издържат на корозивните ефекти на средата, в която се използват. Солта може да повлияе както на материалите, от които са направени стените на лодката, така и на двигателя (поради което някои идват с резервен). В същото време са по-обемни, подходящи за по-дълбока вода и по-голям улов (полезни, ако например живеете близо до Черно море). Има и по-малки размери, които са подходящи за по-плитки води.

Сладководни риболовни лодки

Често се прелагат по-малки размери. Например това са лодките, задвижвани с гребла, или канута. Тази лодка ще ви свърши работа ако сте близо до блата, язовири, реки или река Дунав. Също така, не забравяйте да прочетете спецификациите на продукта, тъй като някои двигатели са подходящи само за определени дълбочини.

Лодки, които могат да се използват за всякакъв вид риболов

Те са подходящи за всякакъв вид водна среда. Предпочитани са поради използваемостта им както в сладките, така и в солените води. С тях могат да се справят не само опитни рибари, но и начинаещи. Снабдени са с кука за теглене, а размерите могат да варират от 3 метра дължина до 6 метра.

Специализираните лодки

Подходящи за рибари, които предпочитат да ловят определен вид риба. Така, ако например предпочитате костур, има лодки за риболов на костур. Те имат структура, която улеснява ловенето на риба в леко дълбоки води, където се намира костурът. Тови вид специализирани лодки са оборудвани с въртящи се седалки, които се завъртят във всяка посока. Обикновено са за двама души, не са подходящи за бурна вода и може да са трудни за управление.

Начин на задвижване на лодката за риболов

ловене на риба от лодка

Риболовна лодка може да се задвижи с гребла или с помощта на двигател.

Лодки, задвижвани с гребла

Те са много по-икономичен вариант, с индивидуални гребла за всеки тип лодка. Могат да бъдат изработени от дърво, метал или пластмаса. Ако в комплекта не са включени гребла, можете да ги закупите от местата, където се предлагат лодки за риболов. А също и от специализирани онлайн магазини. Важно е да знаете, че задвижването на лодката с гребла е силно повлияно от метеорологичните условия. Използването на гребла е подходящо за дълги и тесни лодки.

За водоеми и езера ще ви е по-лесно да използвате гребла, но на други места ще ви трябва задвижване с двигател.

Лодки, задвижвани с двигател

надуваеми лодки

Двигателят е по-удобен вариант, с възможност за избор между вътрешен или външен. Тези двигатели се уждаят от повече гориво в сравнение с другите двигатели. Могат да бъдат двутактови (работят на бензин и масло) или четиритактови (работят на бензин или дизел, а маслото се използва само за смазване).

Вътрешният тип са позиционирани в корпуса на лодката. Двигателят е подходящ за дълбоки води, среща се особено при големи лодки. Предлага голяма стабилност, особено когато лодката се използва в морето. Недостатък е това, че поддръжката е по-трудна, като се има предвид, че достъпът е ограничен.

Външните двигатели са подвижни и са прикрепени към задната част на лодката. Движат се така, че да осигурят поемането на завоите. Те са по-леки и са обработени против корозия. Това позволява да се държат постоянно във водата, издържат на ниски температури и са по-лесни за поддръжка. Недостатък е, че могат да заемат много място и също така са шумни, което може да изгони рибата.

Реактивният двигател е специален тип, тъй като се задвижва от помпа, която изсмуква вода изпод лодката, а след това отстранява през дюза. Този вид двигател е по-тих и поради тази причина е предпочитан за риболов.  Недостатък е това, че трябва да се използва само в дълбока вода, тъй като съществува риск от запушване ако достигне дъното.

Съхранение на лодките за риболов

Когато говорим за този параметър, имаме предвид две възможности за действие: 1.място за съхранение на лодката за риболов; 2. капацитета за съхранение, който предлага.

Необходимо място за съхранение

На първо място, пространството, в което ще съхранявате лодката, в моментите, когато не я използвате. Това зависи от нейния вид и размери. Ако лодката е надуваема, или кану, ще можете да я поставите в гаража или дори на открито. Ако обаче е по-голяма, ще трябва да я държите на пристанище срещу заплащане.

Капацитет за съхранение, който предлага лодката

Второто важно нещо, е вътре да има отделения, за да държите улова и принадлежностите, които вземете със себе си. Необходимо е да има и място за подреждане на въдиците, за да ги наглеждате.

Ако се чудите, кои са най-добрите въдици за риболов на пазара, прочетете нашата статия от ТУК!

Трябва да има и сухо отделение за дрехи, храна, електроника и други лични вещи. Ако няма място за такова нещо, можете да си купите сухи чували за съхранение. Освен това, ако планирате да прекарвате повече време във водата, е добре да се снабдите и с туба с вода и други жизнено важни принадлежности.

Покупката на лодка за риболов е важна инвестиция, така че трябва предварително да знаете къде и за какви цели ще я използвате. Освен това и колко души ще ловувате от лодката, за да купите такава с правилните размери. Ако се чудите къде да намерите лодки за риболов на добра цена, Интернет е един от най-полезните източници. Там ще можете да разглеждате много по-широка гама от модели в сравнение с това, което може да намерите в града. А също така и да видите снимки, и да научите мнението на други клиенти.

Как да използвате лодка за риболов?

лодка за риболов

Риболовът е все по-популярно занимание. Много мъже избират да прекарат свободното си време сред природата, далеч от тълпите и шума на града. Ако искате да се присъедините към групата, най-вероятно ще трябва да се качите на лодка. За това ви съветваме да проучите внимателно това ръководство, преди да тръгнете с приятелите си. Въпреки че нищо не изглежда сложно, използването на такова превозно средство може да ви създаде доста проблеми!

Обучение

Ако сте закупили надуваем модел, първото нещо, което трябва да направите е да надуете лодката. Това може да стане доста лесно, ако имате на разположение електрическа помпа – защото всичко, което трябва да направите, е да свържете уреда към източник на захранване и да го включите.

Сигурно се чудите как ще захраните електрическа помпа насред нищото, нали? Е, разбира се, че можете да си купите адаптер, с който да свържете накрайника към запалката на автомобила.

Употреба на лодката за риболов

Бъдете много внимателни, когато се качвате на лодката, тъй като има много голяма вероятност от преобръщане. Така че не трябва да бързате.

Ако сте закупили рибарска лодка с гребла, хванете дръжките им и бутнете лодката бавно, но стабилно към зоната, където ще ловите. Не бързайте, защото лодката може да стане неуравновесена!

Примерът е същият и ако притежавате моторна лодка. Превозните средства от тази категория обикновено са много по-трудни за управление. След като стартирате двигателя, хванете добре кормилото и се движете с ниска скорост. Винаги сменяйте внимателно посоката на движение, като дърпате лоста леко наляво или надясно.

Предпазни мерки

Преди да отидете на риболов, е необходимо да се сдобиете с някой неща, за да не останете без храна или вода за 2-3 дни. Освен това проверете прогнозата за времето, тъй като не искате да бъдете изненадани от силен дъжд или вятър, докато сте във водата.

Не забравяйте спасителната жилетка, защото рисковете, на които сте изложени могат да бъдат фатални. Нашият съвет е да не сваляте жилетката по време на престоя си в лодката, тъй като момент на невнимание може да ви изтласка от нея!

Най-добри лодки за риболов – нашите препоръки

1. Лодка за риболов Bark B-240

лодки за риболов барк 240Напълно функционална и комфортна двуместна гребна лодка на възможно най-достъпна цена. За нейната функционалност говори това ,че се използва дори от водолази. Тя е отлична, ако обичате да ловите риба седнали на спокойни водоеми. Удобна е също за лов и водни разходки. На тази лодка може да се постави тента. Тази подка има стабилен под, изработен от ПВЦ, а самата тя е направена от винил.

И ако все пак имате нужда от продукт, който ще ви убеди в безопасността и издръжливостта, които продуктът предлага, разберете, че може да издържи максимален капацитет от 200 кг. Той е с капацитет за 2 човека и е сравнително лека с тегло от 15 кг. Страничната лента е дълга 1,47 см, а общата дължина е 2,4 метра. Когато го стесните, той ще бъде с размери 90 cм x 40 cм x 30 cм. В комплекта се предлага и механична помпа за по-лесна употреба.

ВИЖ ТУК

 

2. Лодка за риболов Intex Challenger 3

лодки за риболов интексНадуваема лодка Intex за 3 души, тя е лека, компактна и лесна за сглобяване. Насладете се на разходка с лодка, където и да сте това лято.
Изработена от висококачествени материали, лодката е здрава и издръжлива, както и устойчива на солена вода и слънчева светлина. Надуваемият под образува напълно равномерна повърхност, което допринася за нйната стабилност върху водата. Включените алуминиеви гребла са ергономично проектирани и могат да бъдат разглобени за удобно съхранение и транспортиране. Лодката е снабдена с два Boston клапана, за бързо надуване. Лодката за риболов има две големи надуваеми седалки, в които могат да се настанят трима възрастни, с максимално комбинирано тегло 320 кг.
Пакетът включва: 1 надуваема лодка, 1 ръчна помпа с висока мощност и 2 алуминиеви гребла. Теглото на тази лодка е едва 12,45 кг.

ВИЖ ТУК

 

3. Лодка за риболов Kolibri Km-330d

лодки за риболов колибри 330дИзключителна серия лодки с надуваем кил, подходящи за по-големи водоеми или открити води. Вграденият в дъното надуваем кил създава необходимият V – образен профил за поддържане посоката на движение дори при силен вятър. Изработена от 5 слоен PVC материал с UV защита и плътност 1100 г/м2(950 г/м2 за KM300D и KM330D) тази лодка е сигурна и надеждна дори когато условията са неблагоприятни. Всяка една свръзка е направена по технологията на термо шев под налягане.
Допълнителни екстри като крепежни елементи за котвата, осигурително въже, удобни дръжки за лесно пускане на вода, буксир, дебел гумен кант по борда и килът за максимална защита и други подобрения, които говорят за висок клас на изработка. Подвижни пейки, които лесно може да позиционирате според нуждите и броя на пасажерите.

Вградени вентили за преналягане освобождават излишното налягане, получено в следствие на температурното разширение на въздуха. Това предпазва лодката от дефекти и удължава живата и. Транец с дебел гумен кант, надеждно захванат към бордовете. Инсталирайте двигателя и се насладете на риболова. За да се осигури по-добър комфорт, пейката е подвижна и позволява индивидуално позициониране, посредством здрави рейки. Заключващи механизми на греблата. Надеждно и практично заключване на греблата, носят удобство при гребане.

ВИЖ ТУК

4. Надуваема лодка за риболов Intex Explorer Pro 300

Надуваема лодка интексТази лодка е най-евтината на пазара, но в никакъв случай не трябва да ви кара да си мислите, че качеството и не е добро.Изработена от висококачествени материали, лодката е здрава и издръжлива, както и устойчива на солена вода и слънчева светлина. Надуваемият под образува напълно равна повърхност, която добавя стабилност на лодката във водата. Включените гребла са с ергономичен дизайн и могат да се отделят за по-удобно съхранение и транспорт.
Лодката е оборудвана с клапан за бързо надуване и изпускане. Надуваемата лодка става за двама възрастни и едно дете, с максимално общо тегло от 200 кг. Пакетът за доставка включва: 1 надуваема лодка, 1 ръчна помпа и 2 гребла.

ВИЖ ТУК

 

5.Моторна лодка за риболов Bark BT-330

лодка за риболов моторнаТова е надуваема моторна лодка с оребрено дъно и стационарна транцева дъска. На нея може да се монтира двигател с мощност до 8 конски сили. Лодката има отлична управляемост и развива много добра скорост.Подвижната задна седалка дава възможност за оптимално разпределение на товара и управлението на двигателя.Седемте греди на дъното му придават отлична твърдост и спомагат за хода и комфорта на лодката.На нея може уверено да стоите прави.Както всички моторни лодки „Барк” този модел има буртик,който предпазва лодкат от триене и удар в пирса при ошвартоване.Защитните корнизи на дъното го предпазват от триене и нараняване при изтласкаването на лодката на брега и при превозването с колесар. Тази лодка е отлична за всякакви способи на риболов и за водни разходки.На нея може да се монтира тента или палатка.

ВИЖ ТУК

Може да харесате също
Оставете отговор

Вашия имейл адрес не е публикуван.