12 най-добри бои за коса

5/5 - (1 глас)

Ако искате да е промените косата си или  да освежите сегашния си нюанс, най-ефектните и дълготрайни резултати се получават с помощта на боята за коса. Можете да закупите боя за коса от онлайн магазини изключително бързо. Много популярен продукт за хора със светла коса е Garnier Olia 9.11.  Покрива белите коси и не съдържа амоняк. Друг интересен продукт е Wella Professionals Illumina Color 7/81 , който обаче съдържа амоняк.

Ръководство за купувача

Косата за много жени, а и не само, е най-важна за визията им. Тя вдъхва увереност и подчертава чертите на лицето. По този начин изборът на боя за коса, може да бъде труден, като се има предвид голямото им разнообразие. Ето няколко неща, на които да обърнете внимание при избора си.

Интересуваш ли се от четки за коса? Вижте тук нашата статия с най-добри електрически четки за коса!

Устойчивост:

Продължителността на формулировката може да бъде перманентно, полуперманентно и временно.

Перманентните опции осигуряват дълготрайна пигментация, проникваща в дълбините на фоликулната ос, където пигментът се съхранява и остава в продължение на месеци.

Полуперманентните  са с по-здравословна формулировка на добри цени.

Временните опции не съдържат съставки, вредни за косъма, и вместо това могат да имат масла, които се грижат за косата. Те се намират под формата на шампоани, спрейове, пяни, гелове или маски, предлагащи краткотрайни резултати.

Видове бои за коса

Този критерий се описва от качеството на формулировката, която може да бъде професионална или полупрофесионална. Най-скъпият е професионалният вариант, намиращ се в салони и специализирани магазини и е по-труден за закупуване. За щастие сега можете лесно да направите поръчка в онлайн магазини, ако желаете. Най-често не се продава с оксиданта.

Полупрофесионалните опции могат да бъдат закупени много по-лесно супермаркетите и кварталните магазини, което ви дава достъп до безброй цветове.

Съставки на боите за коса

Сред най-често срещаните елементи на формулировките за боя за коса са амоняк,  пероксид и PPD (парафенилендиамин).

Амонякът е съставката, която „отстранява“ съществуващия цвят от косата, превръщайки я в „чист лист“, върху който пигментът се улавя по-ефективно, така че боята да достигне в дълбочините на косъма.

Доскоро се срещаше в повечето варианти, но на пазара се появиха версии, които го заменят с масла и други по-малко агресивни съставки (като моноетаноламин – MEA), които не оставят косите крехки и тънки.

PPD придава естествен и лъскав ефект, който спомага за поддържане на цвета (особено тъмен). Тази съставка е с лоша репутация по отношение на алергичните реакции при по-чувствителните хора (дразнене, дерматит, химически изгаряния).

От друга страна, има съставки като кератин, натурални масла (арган, маслини, бадеми), често срещани във формулите на най-добрата боя за коса за професионална и домашна употреба, които се грижат за косата и я овлажняват.

Най-естественият, но полупостоянен вариант е къна, листен прах, който съхранява пигмент във фоликуларната ос без използването на други химикали. Доколкото формулата не съдържа метални соли (които могат да добавят неприятни сини или зелени нотки в цвета), може да се използва безпроблемно върху естествена коса, за да се постигне еднородност.

Търсиш ли качествена преса за коса? Виж нашата статия с най-добри преси за коса!

Цветове

Препоръчително е да изберете цвета според тена на кожата. Можете да проверите подтона на кожата си, като погледнете вените на китката си. Когато са по-зеленикави, то вашият подтон е топъл, следователно ще ви отиват: златисто русо, бронзов бронз, лек топъл сатен, кестени със златни отблясъци и червено.

Ако имате по-сини вени, то  тонът на кожата е студен, така че най-подходящи ще бъдат нюанси на сиво, сребристо, платинено русо, обикновено черно или синьо, тъмен шоколад или сатен с неутрални нюанси.

Марки бои за коса

Един критерий, който си струва да се спомене, е марката на производителя. Сред най-продаваните и харесвани марки боя за коса у нас са L’Oreal, Kallos, Wella, Pantene, Garnier, Londa или Palette.

Често задавани въпроси

Има ли боя за коса, която обезцветява и боядисва едновременно?

За щастие на пазара има такива опции, но през повечето време резултатът върху кутията няма да бъде този, който получавате. Редки са случаите, в които цветният пигмент  изглежда точно както трябва, само ако косата ви вече е много руса, но и това не е гаранция. Тук боята пристига с оксидант за изсветляване. Не е препоръчително да изрусявате косата си сами вкъщи, защото лесно можете да навредите на косата си.

Изрусява ли се косата от боя без амоняк?

Ще получите лек изсветляващ ефект в тона на косата по време на боядисване само ако не е боядисвана преди това. На боядисана коса ефектът може да е минимален или никакъв.

Може ли косата да се изруси с временна боя за коса?

Тъй като в тях няма изрусител, не биха се справили със задачата да изсветлят косата ви.

Как да се боядисваме у дома, за да имате добри резултати?

Ако за пръв път се боядисвате, може да ви е трудно да постигнете добър резултат, но ако следвате няколко прости стъпки, можете да постигнете мечтана визия в комфорта на вашия собствен дом.

Трябва ви добра боя за коса, заедно с няколко аксесоара като стъклена или пластмасова купа (никога метална), четка за разнасяне на продукта и ръкавици. Преди да започнете, можете да предпазите кожата си, като нанесете дебел слой крем или вазелин върху лицето, шията и областите, където боята може да достигне.

След това следвайте инструкциите за смесване на съставките, които се намират в кутията на боята.

Разделете косата на 1 см кичури и нанесете бавно върху косата, като започнете от корена.

Не забравяйте да използвате маската, балсама или шампоана от кутията с боя (ако е включена). Те ще придадат мекота и блясък на косата ви.

Най-добри видове боя за коса без амоняк

1. Боя за коса Garnier Olia 9.11

руса боя за косаТази боя на Garnier е перманентна, така че се препоръчва за хора, които искат да направят дълготрайна промяна. Той е част от гамата на Olia и е сребристо-сив нюанс, в код 112. Този продукт не съдържа амоняк, така че няма да увреди косата ви. Боята е на базата на естествените цветни масла. Има приятна миризма, предлага интензивен цвят и не изсушава косата, а я подхранва и овлажнява. Препоръчва се за хора с по-светъл цвят и е подходяща при тънка, суха, бяла или сива коса. Количеството боя в една опаковка е 50 мл, което е достатъчно за хора с къса или средна коса. Ако имате по-дълга коса, ще трябва да закупите повече. В кутията ще получите също плик с подхранващ балсам и чифт ръкавици.

ВИЖ ТУК

Професионална боя за коса

2. Боя за коса Wella Professionals Illumina Color 7/81

професионална боя за косаАко предпочитате руса боя за коса с перлени и сиви отблясъци, този професионален вариант, който често се използва в салоните, може да ви донесе желания резултат. Съдържа амоняк, но в по-малък процент и се описва като формула, подходяща за всеки тип коса, от нормална до тънка. Има силата да покрие белите коси с максимална сила до 3 нюанса.Полученият нюанс е естествен, нежен и студен с придаващ дълготраен блясък.

 

ВИЖ ТУК

 

3. Wella Professionals SP Men Gradient Package SP Men Gradual Tone Черен + SP Men Sensitive Шампоан 

Мъжка боя за косаАко търсите черна боя за коса за мъже, това предложение включва и шампоан за поддръжка. Препоръчва се за тези с над 70% бели коси. Освен това може да се използва за потъмняване на брадата, като формулата има текстура на мус. За лесно нанасяне, в опаковката ще намерите и специална четка за вниматлено нанасяне на продукта. Формулата съдържа PPD (p-Phenylenediamine Sulfate), който може да причини алергии при чувствителни хора.

 

ВИЖ ТУК

4. Боя Fanola R66

Боя за коса ФанолаТърсите професионална боя за коса за бърза промяна на външния вид? Ярко червено като това би ви подхождало добре, тъй като е приятен нюанс  с чисти пигменти, които могат да покрият 100% бели коси. В опаковката ще намерите само оцветяващия мус, тъй като окислителят се избира отделно, както при всички варианти от този тип. Във формулата  има и нисък процент амоняк и PPD, за които производителят твърди, че няма да увредят фоликулите. Добавяме, че резултатът е перманентен и остава наситен в продължение на няколко седмици според информацията. С тази червена боя за коса получавате уникална прическа, независимо дали имате дълга и гъста коса или по-къса прическа.

ВИЖ ТУК

Сива боя за коса

5. Бои за коса Wella Professionals Koleston Perfect 12/81

Руса боя за косаАко предпочитате тъмносива боя за коса с бляскав ефект, тази перлена боя за коса е за вас.  Това е перманентна формула със силата да покрива дори белите коси. Използвайте технологията Pure Balance и ME +, която обогатява пигментацията и намалява риска от алергия по време на употреба. Степента на смесване е стандартна. С  оцветяващия крем и окислителя Welloxon Perfect, можете да изберете желаната степен на обезцветяване, като използвате по-силна формула (максимум 12%, за обезцветяване с до 5 тона) или по-ниска ( 1,9 %, подходящ за светли коси).

ВИЖ ТУК

6. Боя за коса Gold Therapy Keratin Pure Gold 11.1

боя за изрусяванеОсвен че не съдържа амоняк, тази боя е подсилена с кератин, арганово масло и злато, което защитава космите по време на боядисване и след това ги  оставя меки и блестящи, хидратирани и ревитализирани. Формулата е перманентна, с кремообразна текстура, изискваща активатор от гамата Oro Pur.За резултат, подобен на тези в каталозите, обаче ще ви препоръчаме да изсветлите косата си до светло русо преди това, в противен случай цветът може да е много по-тъмен и неравномерен.

 

ВИЖ ТУК

Натурална боя за коса:

7.Къна Мандала Арамиу

Натурална боя за косаАко предпочитате естествена боя за коса без химикали, която дори бременни жени могат да използват 100% естествената къна е вашият отговор. Тази цвят има естествен, постоянен завършек, препоръчително е сместа от къна да не се нанася върху наскоро боядисаните коси. Както всяка друга класическа къна, тя не съдържа амоняк или други противоречиви синтетични елементи и допринася за заздравяването на косата. Неудобството на този вид боя обаче е, че е необходимо дългото време за действие на пигмента, минимум 2 часа и максимум 3 часа.

ВИЖ ТУК

Руса боя за коса:

8. Бои за коса Wella Professionals Koleston Perfect Pure Naturals 9/73

Руса боя за косаТази руса боя за коса е  със съблазнителни нюанси на златист, топъл шоколад, които създават естествен и привлекателен нюанс. Покрива сивите коси и може да се смесва с други разтвори на Welloxon Perfect (предлагат се в опции от 3% до 12%) за улавяне, трябва да се закупи отделно. Според информацията, предоставена от дистрибутора, не съдържа амоняк.

 

ВИЖ ТУК

Лилава боя за коса

9. Калос KJMN 0,22

лилава боя за косаИскате ли лилава боя за коса? Разгледайте опцията Kallos mixton, която има формулировка, обогатена с арганово масло, което подхранва косъма и кератин, който укрепва и предпазва от действието на химикалите във формулата. Благодарение на тях скалпът и косата са защитени по време на боядисване. Резултатът е лъскава и копринена прическа на допир. Според наличната информация тази боя за коса Kallos покрива успешно белите кичури и се запазва, тъй като е постоянна формула.  Имайки предвид формулировката, забелязваме, че тя класическа, като съдържа амоняк.

ВИЖ ТУК

Шоколадова боя за коса

10. Боя за коса Syoss Intense Oil 5-86

Кафява боя за косаС безамонячна боя за коса Syoss, като тази, можете да получите красиви естествени цветове с ярки отблясъци. Въпреки това, ако вашата коса е била обезцветена през последните 3 месеца, косъмът би изтънял значително. Според данните, предоставени от производителя, косата става по-мека и по-лъскава. Може да покрие сивата коса до 100%, запазвайки комфорта на скалпа, като има и бутилка за лесно разпределение върху желаните части от косата.

 

 

ВИЖ ТУК

Боя за коса с къна:

11. Боя с къна Mayam Roscat

Къна за коса
Тази опция е сред най-добрите естествени бои за коса, според любителите на къна, която покрива перфектно сивите коси. Тя е с прахообразна и перманентна формула. Оставя приятен наситен червен цвят след употреба.

 

ВИЖ ТУК

Синя боя за коса

12. Manic Panic Blue Steel

Синя боя за косаАко искате да промените временно косата си със син цвят, можете да насочите вниманието си към тази оферта от Manic Panic, която не съдържа амоняк. Формулата е веган, а кутия от 118 мл е достатъчна, за да покрие напълно косата със средна дължина. На тъмна коса може да има по-фин и ненаситен резултат, докато при много руса коса нюансът ще бъде по-интензивен. Тъй като не е перманентна формула, издържа между 2 и 4 седмици, след което изчезва напълно, така че имайте предвид тази подробност, когато миете косата си.

ВИЖ ТУК

 

Може да харесате също
Оставете отговор

Вашия имейл адрес не е публикуван.