7 най-добри безогледални фотоапарати

5/5 - (2 гласа)

Все по-известните безогледални фотоапарати започват да навлизат във своя възход. Те са напреднали толкова много през годините, че да могат отчетливо да се конкурират с наличните днес DSLR фотоапарати. Въпреки че не са толкова популярни като стандартните DSLR модели, някои хора смятат безогледалните фотоапарати за бъдещето на фотографията. До известна степен това има смисъл. При традиционните фотоапарати светлината влиза през обектива и се върти от огледалото през специална призма, за да достигне до визьора. Поради технологичния напредък тази конфигурация на огледала вече не е необходима и по този начин се появяват безогледалните фотоапарати. Поради липсата на огледало, тези камери са много по-компактни в сравнение с тежките DSLR.

Как да изберем правилния фотоапарат за ежедневието

Как да изберем най-добрите безогледални фотоапарати? Ръководство на купувача

DSLR камерите имат огледало, което насочва светлината от обектива към сензора за изображение. Безогледалните камери позволяват на светлината да пада непрекъснато върху сензора, осигурявайки по-ясна картина на сцената в този момент. Има много предимства на това сравнително ново развитие на технологията на камерите и много малко недостатъци.

Характеристики на най-добрите безогледални фотоапарати

Фактори, влияещи на безогледалните фотоапарати

Първо, нека разгледаме факторите, които трябва да вземете предвид, когато решите да преминете към безогледални фотоапарати.

 • Вашата текуща камера

Ако вече имате камера, каква марка и модел е тя? Ако идва от производител, чиито продукти харесвате, тогава може да има полза от закупуването на нова безогледална камера от същия производител. По този начин ще бъдете сигурни, че новата ще се издигне до обичайните стандарти.

Втори аспект е, че ако имате обективи от един производител и след това изберете камера от същия производител, тези обективи може да паснат добре на новата камера.

 • Размер

Огледалните камери обикновено са по-малки от DSLR камерите и това означава, че можете да ги поставите в джоб или чанта, когато пътувате. Малкият размер е полезен и ако се опитвате да бъдете дискретни, когато правите снимка, например на сватба. Някои от камерите без огледало са малко по-големи, защото сензорът за пълен кадър се нуждае от повече място.

 • Цел

Искате ли да снимате JPEG изображения или RAW изображения? Някои фотоапарати са по-добри от други в едно или друго. За JPEG обработката на изображенията, камерата трябва да бъде от висок стандарт. Не е толкова важно за RAW изображенията, тъй като те преминават през постпродукция и всички дефекти се сортират.

 • Фотография при ниска осветеност

Ако правите много снимки при слаба светлина, тогава някои безогледални камери със сензори Micro Four Third или APS-C може да не ви подхождат. Ще трябва да изберете камери, които имат Full Frame сензори.

Най-добрите безогледални фотоапарати на пазара

 • Вашите бъдещи нужди

Преди да купите новата си камера, спрете и помислете за бъдещето. Какво искате да прави вашата камера? Искате ли да изведете фотографията си на по-високо ниво след няколко години?

Може да почувствате, че фотоапарата на първо ниво ще ви даде шанс да свикнете с новата технология. След това можете да закупите висококачествена камера по-късно, когато сте достатъчно уверени, за да се възползвате от всички функции, които камерите предлагат. Повечето производители предлагат няколко модела в една и съща гама, плюс всички добавки, като флаш памети и т.н.

 • Възможности за транспорт

Всички свикнахме да носим DSLR фотоапарати в големи чанти с всички аксесоари, които им правеха компания. По-малкият размер на новите безогледални фотоапарати означава, че преместването им може да бъде много по-удобно. Възможно е да се постави в джоб или малка чанта. Имайте предвид обаче, че не всички фотоапарати без огледало са малки. Някои безогледални камери имат по-големи обективи, докато други имат сензори с пълен кадър, а двете страни означават по-голяма камера.

 • Устойчивост на атмосферни влияния

Някои от най-впечатляващите снимки, които видяхме са правени по време на дъжд. Ако това е нещо, което обичате да правите, тогава трябва да сте сигурни, че камерата, която изберете да закупите, може да издържи на всякакви метеорологични условия.

Повечето безогледални фотоапарати имат защита от атмосферни влияния, със сигурност достатъчна, за да предпазят от пръскане на вода или капки, падащи от дърво. Те също така ще бъдат защитени от ниски температури и прах или пясък.

Характеристика на mirrorless фотоапарати

Общи характеристики на безогледалните фотоапарати

Модерните камери без огледала имат невероятен брой впечатляващи функции, вградени в тях, така че нека да разгледаме най-често срещаните.

Ако се интересувате кои са най-добрите модели фотоапарати на Canon, можете да прочетете нашата статия тук!

 • Видео възможности

Видео възможностите са един от аспектите на фотографията, в който безогледалните камери поеха водещата роля пред DLSR камерите. Те ще снимат 4K видео с по-висока честота на кадрите – до 120 кадъра в секунда.

Въпреки това, трябва да вземете предвид няколко технически проблема, ако основната употреба на новата безогледална видеокамера ще бъде видео. Много безогледални камери се продават от влогъри, защото техните превъзходни видео възможности са точно това, което е необходимо. Добре е да имате заден екран, който се отваря, тъй като това помага на навигаторите.

Влогърите може също да искат да видят жак за микрофон или жак за слушалки, или и двете, в камерата. И двете са бонус.

 • Безшумна работа

Полезна характеристика на безогледалните камери е тихата работа. Използват електронни бутони, които не издават шум при натискане. Тази функция е чудесна, когато се опитвате да правите снимки на диви животни, да правите снимки на сватба или да правите снимки директно на улицата или на място.

Появата на електронни бутони доведе до увеличаване на скоростта доста над обичайните 1/4000 или 1/8000, като скоростите на непрекъснато снимане достигат 20fps и 60fps. Други функции включват възможността за правене на снимка, преди бутонът да е натиснат докрай, така че безогледалната камера е най-бързият тип цифров фотоапарат.

 • Пълна рамка сензори

Вече споменахме, че някои безогледални камери предлагат сензори Micro Four Third. Те са доста малки, 17,3 мм х 13 мм.  APS-C сензорите измерват 23,5 mm x 15,6 mm в повечето камери, въпреки че Canon използва малко по-малки версии. Подходящи са за снимане при ярка светлина. Отличен вариант за видео, но с по-малко възможности за художествена работа. Както APS-C, така и сензорите Micro-Four Trinity осигуряват по-естествен контрол на фокуса и светлината. Най-големият размер, често срещан в безогледален фотоапарат, е сензорът за пълен кадър. Предлагайки се с размери 36 mm x 24 mm, той предлага и най-високата разделителна способност от 50 мегапиксела. Отличен за работа при слаба светлина и много малка дълбочина на полето, за да допринесе за художественото развитие. Тъй като дълбочината на полето е толкова тясна, може да има затруднения при фокусирането и силна слънчева светлина.

Как правилно да използваме безогледални фотоапарати

 • Зареждане на батерията

Безогледалните камери са критикувани за относително краткия им живот на батерията. Повечето от тях обаче се зареждат през USB порт, което означава, че не е нужно да носите зарядно устройство със себе си, докато пътувате.

 • Визьор

Вече е нормално съвременните фотоапарати да имат електронен визьор, чрез който можете да получите живо изображение на това, което снимате. Качеството на електронните визьори се подобри значително през последните години, като моделите със средно и високо качество вече могат да се похвалят с най-малко 2,4 милиона OLED версии. Някои камери имат и традиционен визьор, който можете да видите, когато правите снимка. За някои това ги свързва по-непосредствено с изображението, което искат да заснемат.

 • Стабилизиране на изображението

Някои, макар и не всички безогледални камери включват стабилизация на изображението. Магнитните полета стабилизират сензора, за да предотвратят движението и разклащането на камерата.

Стабилизирането на изображението е полезно, когато работите при слаба светлина и когато използвате бавни скорости на бутона, за да компенсирате това. Понякога изображенията избледняват и треперещите ръце не помагат. Неутрализацията на този проблем е голяма помощ. Също така е отлична функция за използване на дълги лещи.

Някои адаптери също имат стабилизация на изображението, но не всички. Следователно присъствието му в тялото означава стабилизация, дори ако адаптерът, който използвате, не се стабилизира.

 • Два слота за SD карти

Защо два слота? Не е достатъчно? Не наистина. С два слота и две монтирани карти винаги можете да преминете към втората карта, ако първата се запълни. В някои безогледални камери е възможно да запазите и двете карти едновременно. Наличието на резервно копие е чудесно, ако едната карта е повредена или се провали по някакъв начин.

Възможно е също така да коригирате конфигурацията на тези карти, за да отговаря на вашия начин на работа. Записването на RAW файлове на едната карта и JPEG файлове на другата е едно решение.

 • Режим с висока разделителна способност

Режимът с висока разделителна способност работи, като прави серия от изображения последователно и след това премества сензора по половин или един пиксел за всеки кадър. Чрез композирането на тези изображения може да се получи по-висока разделителна способност, осигуряваща по-ясна снимка. Разделителната способност на цветовете също е подобрена.

Това е най-подходящо за снимки в реално време или отдалечени изображения на градове. Производителите разработват технологията зад тази функция, така че без съмнение тя ще се подобри с времето.

 • Разпознаване на автофокус

Технологията за автофокус е напреднала откакто беше въведена за първи път през 70-те години на миналия век. Тези дни предполагаме, че той е до нас във всяка камера.

Безогледалните фотоапарати върнаха технологията в 21 век. Вече имаме повече точки за фокусиране, вградени в сензорите за изображения, а откриването на контраста достигна нови граници. Има няколко настройки за проследяване на обекта и въпреки че разпознаването на лице не е било успешно, разпознаването на очите е било. Sony беше първата, която представи система, базирана на еднофазна точка за откриване, която се фокусира върху окото на обекта. Други производители са разработили свои собствени версии, докато Sony направи още една крачка напред с EyeAF за животни. Досега това се приема добре.

Споменахме автоматичната концентрация на откриване на контраста и това е системата, използвана в много камери. Някои камери обаче използват хибридна система, която комбинира откриване на контраст с откриване на фаза. Тези хибридни системи работят по-бързо, но намаляват площта на сензорите. Въпреки това, безогледалните камери имат много по-бърз и по-добър автофокус.

 • Проследяване на темата за изкуствен интелект

Изкуственият интелект е най-новата разработка, която трябва да бъде възприета от производителите на фотоапарати, които трябва да го инсталират в своите безогледални камери възможно най-бързо. AI е тук, за да остане, така че всички ще трябва да свикнем да имаме алгоритми и бази данни, вградени в нашите камери, за да помогнем за разпознаването на обекта. Някои производители постигат по-добър напредък от други. Не след дълго ИИ вече не е маркетингов трик, но е съществена част от всяка камера.

Когато камерата може да разпознае обекта бързо и лесно, тя може да избере оптималния брой точки на фокусиране. След това ще ги позиционира автоматично, така че правите по-малко за вас като фотограф. Вече се въвежда софтуер за задълбочено обучение, който ще позволи на камерата да регулира настройките си според яркостта, цвета, моделите и т.н.

Този софтуер работи перфектно с мобилни обекти, като спортисти, превозни средства, самолети, животни, локомотиви и др. След като проследяването започне, камерата ще направи останалото вместо вас. Всичко, за което трябва да се притеснявате, е темата и композицията. Доколкото знаем, единствената тема, с която тази технология не успя да се справи е с птиците в полет. Сигурни сме, че ще бъде само въпрос на време и това да се подобри.

Мнения за най-добрите безогледални фотоапарати на пазара

Безогледалните фотоапарати завладяват света. Те са много по-малки от устройствата, оборудвани с огледало и оптичен визьор. В същото време най-добрите камери без огледало предлагат отлични изображения и предлагат възможност за смяна на лещите. Решихме да поговорим за седемте най-добри безогледални фотоапарати, чиято покупка със сигурност няма да ви разочарова.

Разгледайте нашите 7 най-добри безогледални камери, които можете да закупите на добри цени.

Как да изберем най-добрия безогледален фотоапарат

Мнения за най-добрите безогледални фотоапарати на пазара

1. Безогледални фотоапарати Olympus OM-D E-M10

Безогледален фотоапарат olympus omOlympus OM-D E-M10 е един от най-популярните Micro 4/3 безогледален фотоапарат. По принцип изборът на такова устройство се прави от аматьори, които се нуждаят от снимки за домашен архив. Преди всичко, те харесват цената. Такива хора практически не гледат на други характеристики. Невъзможно е обаче да се каже нещо лошо за спецификациите. Той използва относително добър Live MOS масив с културен фактор 2 и ефективна разделителна способност от 16,1 мегапиксела. Разбира се, миниатюрните размери на сензора налагат определени ограничения. Но проблемът е частично решен от оптичен стабилизатор.

Камерата има стандартен ISO диапазон. Разбира се, създателите са приложили много високи стойности тук – до ISO 25600, но това не работи. За високоскоростно снимане камерата може да се похвали. Максималната мощност на устройството е 8,6 кадъра/сек, докато непрекъснатото снимане може да направи 22 кадъра (в RAW формат). Друга особеност на устройството е сензорен LCD екран с механизъм за въртене и висока разделителна способност. Електронният визьор, който е удобен за използване при ярка слънчева светлина, е винаги в помощ.

Както всички други ревизирани днес фотоапарати, трето поколение Olympus OM-D E-M10 може да снима перфектно. Максималната разделителна способност е 3840 x 2160 пиксела – честотата е 30 кадъра в секунда. Ако намалите разделителната способност до 720p, можете да започнете да записвате видео със 120 кадъра в секунда.

Като цяло камерата оправдава цената си. Никой от конкурентите не може да предложи нещо подобно за такива пари. Тук дори броят на фокусните точки е много голям. Можете също да отбележите възможността за синхронизиране със смартфон чрез Wi-Fi. Що се отнася до минусите, ако забравите за малкия размер на матрицата, можете да изберете само батерията. Пълното качване е най-добро за 330 снимки.

Предимства:

 • Добър сензорен дисплей с въртящ се механизъм
 • Прилична матрица на разделителна способност
 • Висока скорост на снимане
 • Има стабилизатор, базиран на смяна на матрицата
 • Достоен електронен визьор
 • 121 фокусни точки
 • Камерата се справя добре със заснемането на видео

Недостатъци:

 • Малък размер на сензора
 • Малко контроли

 Виж тук


2. Безогледални фотоапарати Fujifilm X-T20

Безогледален фотоапарат fujifilm xОбичана от много хора, безогледалната камера Fujifilm X-T20 се нарежда на 2-ро място в нашата класация. Тук всичко е наред – от класическия вид до използвания 24-мегапикселов сензор, който принадлежи към формата APS-C. За разлика от модела, разгледан по-горе, камерата не е толкова тежка – теглото на устройството без батерия е 333 г. Цената на устройството е много по-висока обаче.

Високата цена не е свързана само с по-голяма матрица. Камерата се оказва много бърза – за миг може да създаде до 14 кадъра. Максималният пакет за RAW е 24 кадъра, а за JPEG този параметър достига 56 кадъра. Тук дори клапата работи по-бързо – с оптиката с широк отвор можете да използвате скорост на клапата от 1/32 000 с. Камерата използва хибриден автофокус, който може да снима почти мигновено. Той също така включва електронен визьор, състоящ се от 2,36 милиона пиксела, и 3-инчов сензорен екран, който има въртящ се механизъм.

Много купувачи на Fujifilm X-T20 използват това устройство за видео заснемане. Тук е налична максималната 4K резолюция. С този параметър честотата ще бъде 30 кадъра / с. Ако качеството на вградения микрофон не съвпада, можете да свържете външен – има съответен щепсел на корпуса. За съжаление тук няма стабилизатор, така че ще трябва или да го използвате от статив, или да използвате вграден стабилизиращ обектив.

Предимства:

 • Прекрасен 24-мегапикселов масив
 • Много висока скорост на снимане
 • Добър визьор и LCD дисплей
 • Висококачествен хибриден автофокус
 • Налично видео с резолюция 4K
 • Има вход за микрофон
 • Оптимален размер и тегло

Недостатъци:

 • Няма оптичен стабилизатор на изображението
 • Продължителността на работата не е твърде дълга

Виж тук


3. Mirrorless фотоапарати Sony Alpha ILCE-6300

Mirrorless фотоапарат sony alphaТози mirrorless фотоапарат Sony Alpha ILCE-6300 изглежда много малък. Теглото му обаче, предвид теглото на батерията, достига впечатляващите 520 г. Това се обяснява с наличието на висококачествени компоненти. По-специално, той използва APS-C матрицата, която има ефективна разделителна способност от 24,2 мегапиксела. Освен това затворът е доста тежък – това го прави надежден и издръжлив.

В сериен режим камерата изисква до 11 кадъра в секунда. Когато снимате в RAW, поредицата отнема само две секунди, но в повечето случаи това е достатъчно. Резултатът се показва на въртящ се екран, състоящ се от приблизително 921 хиляди пиксела. Изображението е ясно видимо дори в слънчев ден.  Можете също така да намерите вход за микрофон и конектор за дистанционно управление на капака на „корпуса“. Процесът на автофокус тук се извършва с помощта на 169 точки, което е много впечатляващ параметър.

Що се отнася до видеото, максималната потребителска резолюция е 4K. Честотата е 30 кадъра в секунда, което е доста приемливо за средния бюджетен сегмент. Между другото, при резолюция 1080p честотата може да се увеличи до 120 кадъра в секунда, което не предлага нито една от горепосочените камери. Основният недостатък на камерата е батерията – тя е твърде слаба, поради което ще трябва да станете щедри с покупката на допълнителни батерии, които струват доста пари.

Предимства:

 • Високоскоростно видео, достъпно при 1080p резолюция
 • Вграден NFC и Wi-Fi
 • Много добър хибриден автофокус
 • Високоскоростно снимане в сериен режим
 • Използва се матрица с фактор 1.5
 • Има вход за микрофон

Недостатъци:

 • Визьор и LCD екран с много ниска резолюция;
 • Няма стабилизация на изображението
 • Нисък капацитет на батерията

Виж тук


4. Безогледални фотоапарати Sony Alpha ILCE-A7R III

Безогледални фотоапарати sony alpha ilceSony Alpha ILCE-A7R III е сигурно най-скъпият безогледалнен фотоапарат в нашата класация. Той е и един от най-тежките – теглото на Sony Alpha A7R III достига впечатляващите 657 g (включително батерията).

Основната характеристика на устройството е матрица с пълен кадър. Той има не само голям размер, но и много висока резолюция – 42,4 мегапиксела. Получените изображения могат да бъдат отпечатани в произволно голям формат. Детайлността ще остане максимална. Дълбочината на цвета е 42 бита. Нищо не може да се каже за наличния диапазон на ISO.

Изненадващо е, че под сравнително компактното тяло има място дори за системата за смяна на матрицата, на базата на която е направен стабилизаторът на изображението. Има и висококачествен визьор, който създава изображение от 3,68 милиона пиксела. Невъзможно е да се открие неизправност във въртящия се сензорен дисплей, който също има много висока разделителна способност. Устройството включва и различни безжични модули, включително Wi-Fi, NFC и дори Bluetooth.

При запис на видео може да е полезен вход за микрофон, разположен под един от жаковете. Между другото, тук се записва 4K видео само с 30 кадъра в секунда. Може би това е най-странният момент. Изглежда, че инженерите не са успели да получат повече заради използвания процесор или по други причини. И накрая, това е единствения апарат, който от пълно зареждане на батерията може да направи 650 снимки и то в най-трудните условия на снимане!

Предимства:

 • В сериен режим се правят до 10 кадъра/сек
 • Бърз автофокус
 • Пълна матрица от кадри с много висока разделителна способност
 • Има вход за микрофон, изход за слушалки и USB 3.0
 • Вграден Bluetooth, NFC и Wi-Fi
 • Изключително качество на видеото
 • Дълга автономна работа

Недостатъци:

 • Много висока цена

Виж тук


5. Mirrorless фотоапарати Panasonic Lumix GH5

Mirrorless фотоапарати panasonic lumixФотоапаратът Panasonic Lumix GH5 е доста голям. Неговото тегло заедно с батерията е 725 гр. В случая не се дължи на голяма матрица (има културен фактор 2), а на водоустойчив корпус. Вътре в устройството има и вид охладителна система. Факт е, че процесорът му може да загрее до доста сериозни стойности. Това се случва по време на видеозапис, което е възможно не само с 4K резолюция, но и с честота от 60 кадъра в секунда. Ако търсите видеокамера за снимане, тогава трябва да помислите за тази опция. Panasonic GH5 е значително по-евтин от продуктите на Sony. Разбира се, тук не ви очаква Full Frame, но когато снимате филм, устройството е снабдено с оптичен стабилизатор. Следователно към тази камера могат да се прикрепят относително евтини обективи.

Друга характеристика на камерата е голям LCD екран с тъчпад и въртящ се механизъм. Не е забравен от създателите и визьора, състоящ се от 3,68 милиона точки. Но още повече фотографи ще искат серийния режим на снимане, който създава до 12 кадъра в секунда. Клипбордът е пълен само след 60 снимки. Това е продължителността на поредицата при запис на изображения в RAW. В случай на JPEG снимане този параметър е десет пъти повече! Накратко, това е най-добрата безогледална камера за видео и за фотография.

Предимства:

 • Разделителната способност на матрицата е 20 Mp
 • Добра производителност за непрекъснато снимане
 • 4K-видео може да се снима при 60 кадъра/сек
 • Отличен визьор и LCD дисплей
 • Има изход за слушалки, вход за микрофон и USB 3.0
 • Вградени Wi-Fi, Bluetooth и NFC
 • Два слота за карти с памет

Недостатъци:

 • Матрицата принадлежи към формат 4/3
 • Големи размери и тегло
 • Не притежава най-бързият автофокус

Виж тук

6. Безогледални фотоапарати Olympus OM-D E-M5 Mark II

Безогледални фотоапарати olympus omdOlympus Mark II е огледален фотоапарат от Olympus, който е насочен към фотографите на средно ниво. Той комбинира сензор 16MP Micro Four Thirds с оптичен стабилизатор на изображението в 5 оси. Има непрекъснато снимане до 10 кадъра в секунда (5 кадъра в секунда с проследяване на фокуса), така че да не губите никакви действия.

Все още записва 1080p при 60 кадъра в секунда, което е достатъчно добро за мнозина, но ако искате допълнителна разделителна способност, препоръчваме да търсите другаде. Животът на батерията е 310 снимки, според стандартите на CIPA (Camera & Imaging Products Association), което е малко по-кратко от своя предшественик. Въпреки че това е впечатляваща камера, за малко повече пари имате много по-добри възможности за избор.

Предимства:

 • 40-мегапикселов режим на снимане с висока разделителна способност
 • Отлично качество на изображението
 • Компактен метален корпус,
  защитен от атмосферни влияния
 • 5-осова система за стабилизиране на изображението
 • 10-11 кадъра в секунда непрекъснато снимане
 • Електронен визьор с висока разделителна способност
 • Подобрен 3-инчов сензорен екран с променлив ъгъл
 • Вграден Wi-Fi

Недостатъци:

 • Високите режими на снимане изискват статив и не могат да бъдат ръчни
 • Кратък живот на батерията

Виж тук


7. Безогледални фотоапарати Canon EOS M5

Безогледален фотоапарат canon eosНай-обичаният производител на фотоапарати на пазара е Canon. Серията M се роди преди 4 години, а EOS M5 беше пуснат на пазара, за да замени M3 миналата година. Няма съмнение, че M5 е най-добрият безогледален фотоапарат на Canon досега. Той съчетава 24 MP APS-C CMOS сензор с двупикселов CMOS автофокус. Самият APS-C сензор е достатъчно добър, за да победи част от конкуренцията със сензора Micro Four Thirds, осигурявайки по-голяма повърхност. Камерата също има непрекъснато снимане до 9 кадъра в секунда, което е доста впечатляващо за камера със среден размер.

Canon се стреми към снимки за начинаещи и средно напреднали с EOS M5. Липсва 4K видеозапис. Въпреки това, той може да записва 1080p снимки при 60 кадъра в секунда. Животът на батерията на EOS M5 е оценен на 295 снимки, което е доста ниско дори за безогледален фотоапарат. За исканата цена на пазара има по-добри опции, от които да избирате, но ако Canon реши да намали цената, този фотоапарат може да бъде доста добра сделка. Ако обаче сте фен на марката Canon и разполагате с пари, ние няма да ви спрем да я купите.

Предимства:

 • Отлично управление на сензорния екран
 • Много детайли в изображенията

Недостатъци:

 • Няма заснемане на 4K видео
 • Скъпо в сравнение с конкурентите

Виж тук

Може да харесате също
1 Коментар
 1. […] Имаме страхотна статия за най-добри безогледални фотоапарати тук! […]

Оставете отговор

Вашия имейл адрес не е публикуван.